فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1402)

نشریه انسان و محیط زیست
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرور شفیع نژاد، فاطمه پودات، فروزان فرخیان * صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    توسعه بی رویه شهری باعث منقطع شدن پوشش های گیاهی بومی و انزوای زیستگاه هایی می گردد که توسط ساخت و سازهای شهری احاطه شده اند. با این وجود لکه های سبز شهری دارای شرایط مطلوب و ارزشمند هم چنان می توانند هم چون یک شبکه ی پیوسته در حفظ تنوع زیستی و بهبود کارکرد اکولوژیک سیمای سرزمین نقش ایفا کنند. هدف از این پژوهش ارزشیابی فضاهای سبز موجود، در حفظ پیوستگی شبکه سبز شهری کلانشهر اهواز و استفاده از یافته های حاصل در مطالعات برنامه ریزی فضای سبز و افزایش سرانه سبز شهری است.

    روش بررسی

    روش این مطالعه مدلسازی و مطالعه ی موردی است و رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین و روش آنالیز شبکه اتخاذ شده است. در مدل سازی شبکه، کلیه لکه های سبز عمومی و خصوصی موجود در سیمای سرزمین شهر اهواز، نمونه ی مطالعاتی، جهت ارزش های زیستگاهی لحاظ گردید. شبکه سبز شهری در محیط GIS بر اساس تئوری گراف مدل سازی شد و با سنجه IIC، پیوستگی شبکه و اهمیت اجزای آن سنجش شد. همچنین اهمیت هریک از لکه های سبز در پیوستگی شبکه، بررسی و لکه ها بر اساس اهمیت شان با سنجه ی dIIC اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد لکه های سبز وسیع تر، اولویت بالاتری بدست آوردند که عمده آنها زمین های کشاورزی ناحیه 4 و 5 و پارک شهری در ناحیه 3 می باشند. لکه های با ارزش اکولوژیک بالا، پراکنشی خطی در امتداد رودخانه دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    مدل سازی شبکه سبز شهر و استفاده از سنجه ی مذکور موجب گردید که لکه های سبز شهری با اهمیت بالاتر در سیمای سرزمین شهر اهواز، که نقش حیاتی در بقا حیات جانوری و گیاهی و تنوع زیستی دارند با دقت بالاتری شناسایی و برجسته گردند. شناخت دقیق لکه های سبز ارزشمند، منجر به افزایش هدفمند سرانه فضای سبز و توزیع صحیح آن ها در شهر بویژه مناطق دارای سرانه پایین می گردد. شناخت لکه های سبز ارزشمند توسط مسئولان و برنامه ریزان شهری، موجب حفاظت و تقویتشان در روند روبه رشد توسعه شهر می شود.

    کلیدواژگان: اهواز، پیوستگی اکولوژیک، اولویت بندی حفاظتی، سیمای سرزمین شهری، شبکه فضاهای سبز
  • تکتم حنایی*، الناز خلیلی صفحات 15-33
    زمینه و هدف

    منظر شهری پایدار از عوامل موثر بر آسایش روانی شهروندان است و ویژگی های منظر پایدار در بستر پارک های اکولوژی به دلیل استقبال زیاد شهروندان از پارک ها و درعین حال حفاظت از گونه های گیاهی و حیات وحش بومی و ارتقای ارزش های انسانی و سرزندگی در محیط تفریحی اهمیت بسزایی دارد. هدف از این پژوهش شناسایی تاثیر شاخص های اکو پارک بر روی منظر پایدار شهری است.

    روش بررسی

    این تحقیق از نوع تحلیلی-توصیفی با هدف کاربردی می باشد و جامعه آماری با توجه به گروه هدف متخصصین در حوزه منظر و فضای سبز مشهد، 28 نفر با روش تمام شماری انتخاب شده است.به منظور بررسی داده های پرسش نامه از تحلیل عاملی تاییدی و برای تحلیل تاثیر و اولویت بندی متغیرهای پژوهش و روابط معناداری بین آن ها از آزمونT با نرم افزار SPSS و Smart Pls انجام گرفته است.با انجام تحلیل های فضایی بر اساس وزن محاسبه شده متغیرها و تولید نقشه های چگالی به مقایسه تطبیقی کوه پارک و پارک خورشید، در نرم افزار GIS پرداخته شده است.

    یافته ها

    شاخص های موردبررسی اکوپارک در این پارک ها ضعیف ارزیابی می شوند و این دو پارک هنوز با چالش های ساخت وساز در بافت طبیعی کوهستان مواجه هستند اما شاخص ها به دلیل استفاده از منطقه کوهستانی کمتر دست خورده ، شناخت بیشتر شهروندان از پارک خورشید در مقایسه با کوه پارک امتیاز بالاتری دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    شاخص های اکو پارک در منظر پایدار شهری تاثیرگذار است. از میان عوامل مختلف، عوامل زیست محیطی و عملکردی دارای امتیاز بالاتری هستند و مولفه یکپارچگی اکولوژیکی به معنی حفظ ساختار پایدار و متنوع گونه های مختلف دارای امتیاز بالاتری در میان عوامل زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: اکو پارک، شهر مشهد، منظر شهری، یکپارچگی اکولوژیکی
  • لاله قفقازی، لعبت تقوی * صفحات 35-48
    زمینه و هدف

    هضم بی هوازی خشک روشی مقرون به صرفه برای تصفیه و بازیابی پسماندهای کشاورزی است. آمار بالای تولیدات کشاورزی (بیش از 128میلیون تن در 99-1398) و پیامد آن تولید بالای زائدات (38 میلیون تن در سال)، لزوم توجه به دفع بهینه این زیست توده را، نشان میدهد. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و مقایسه انواع هاضم های بی هوازی خشک برای مدیریت بهینه پسماندهای کشاورزی ایران میباشد.

    روش بررسی

    این مقاله حاصل بررسی کتب و مقالات آنلاین داخلی و خارجی از سایتهای گوگل اسکولار، ساینس دایرکت، ریسرچ گیت و ناشران الزویر، اشپرینگر، فرنتیرز و سیویلیکا با کلید واژه پسماند کشاورزی، بیوگاز و هضم بیهوازی خشک میباشد.

    یافته ها

    عملکرد خوب اجرایی، هزینه پایین انرژی و نگهداری، از مزایای شرایط مزوفیلیک دمایی در واحدهای هضم بی هوازی خشک است. زمان ماند هیدرولیکی از 20 تا 35 روز متغیر، میانگین جامدات کل بالای 15 درصد و میانگین درصد متان بیوگاز، حدود 55 درصد می باشد. هاضم های ناپیوسته، فناوری نسبتا ساده و قابل قبولی را برای دفع پسماندهای کشاورزی ارائه میکنند؛ اما پایداری تامین بیوگاز با هاضم های پیوسته، علی رغم نیاز بیشتر به نگهداری و مدیریت، آسانتر است.

    بحث و نتیجه گیری

    این فناوری، بواسطه کارآیی و انعطاف پذیری جهت بهره برداری با ارزش بالا از پسماندهای کشاورزی و توسعه پایدار بیوگاز مناسب است. توسعه فناوری مناسب برای افزایش بهره وری بیوگاز، با توجه به خصوصیات جغرافیایی، تناژ تولید و ویژگی پسماند پیشنهاد می شود. فرآیند هضم بی هوازی ناپیوسته در استانهایی از ایران که فعالیت های کشاورزی در مقیاس کوچکتر رواج دارد؛ درمقایسه با هضم بی هوازی پیوسته، موثرتر است.

    کلیدواژگان: پسماندهای کشاورزی، بیوگاز، هضم بی هوازی خشک، روش منقطع هضم بی هوازی، روش پیوسته هضم بی هوازی
  • محمدمهدی کریمی، رسول ثانوی فرد*، علی اصغر عیوضی، مصطفی خواجه صفحات 49-63
    زمینه و هدف

    در بنیان معنایی، توسعه پایدار سبز، مشارکت جهانی برای تداوم و پویایی رشد اقتصادی؛ عدالت اجتماعی و حفظ و نوزایی ظرفیت های زیست محیطی، نه تنها برای حال حاضر بلکه برای نسل های آتی را بر می تابد و مبین نوعی جامع نگری و تعهد همگانی برای بهبود آینده مشترک بشر در تمامی عرصه ها همچون کسب و کارهای سبز روستایی است. هدف این پژوهش ارزیابی کیفیت شکاف وضع موجود و مطلوب پایداری بازاریابی صنعتی کسب و کارهای سبز روستایی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش شناسایی عوامل و مولفه ها به روش دلفی و با مشارکت 10 نفر از خبرگان تخصصی در حوزه کسب و کارهای روستایی انجام شد و در ادامه با استفاده از روش PESTEL شاخص ها دسته بندی شدند. سپس کیفیت شکاف وضع موجود و مطلوب ترسیم و رتبه بندی عوامل و شاخص ها از طریق ماتریسIP صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، عوامل قانونی، اقتصادی و تکنولوژی به ترتیب در شکاف وضعیت کسب و کارهای روستایی بیشترین نقش را دارند. همچنین ماتریس IPنشان داد، 14مولفه با عملکرد و اهمیت بالا است که باید تداوم یابد. 35 مولفه با عملکرد پائین و اهمت بالاست که باید روی آنها سرمایه گذاری شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج کسب شده گویایی این واقعیت هستند که سیاست های توسعه روستایی باید از سهم کشاورزی، چه در جهت بهبود فعالیت های مزرعه و چه در حمایت از خدمات جانبی، برای تامین توسعه پایدار جهت رونق بخشیدن به کسب و کارهای سبز در مناطق روستایی استفاده کنند. لذا سیاستگذاران این عرصه می بایست در زمینه اصلاحات کشاورزی، قوانین دارای انعطاف را مدون نمایند تا توسعه روستایی در زمینه ی کسب و کار سبز مبنایی برای ثبات اجتماعی و سیاسی این مناطق در کشور باشد.

    کلیدواژگان: شکاف عملکرد- اهمیت، توسعه پایدار، کسب و کارهای سبز روستایی، روش PESTEL، تکنیک IPA
  • شهرام شیران زائی، دردانه آقاجانی * صفحات 65-81
    زمینه و هدف

    تصمیم گیری استراتژیک متوجه آینده و اهداف عالی سازمان می باشد و با توجه به رویکرد بلند مدت از معتبرترین نوع تصمیمات محسوب می شود که در شرایط عدم خاطر جمعی و با دانستنی های نامطمئن اتخاذ می شوند. موفقیت یا شکست هر سازمان رابطه مستقیم با تصمیم های کلان و استراتژیک مدیران ارشد در آن سازمان دارد. شناخته های تجربی و تحلیل ها تاکید کننده آن است که تصمیمات استراتژیک با توجه به اثر رهنمود و جهت دهنده رفتارهای سازمانی اهمیتی بسیار دارند. امروزه تصمیم گیری استراتژیک برای جلوگیری از گسترش فجایع زیست محیطی و انقراض گونه های خاص حیات وحش بسیار حائز اهمیت است. هدف این پژوهش بررسی تصمیم گیری استراتژیک در حوزه تنوع زیستی و حفاظت از گونه در حال انقراض یوزپلنگ آسیایی می باشد.

    روش بررسی

    فلسفه این پژوهش اثبات گرایانه و با رویکرد استقرایی انجام گردیده است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت تحقیق کیفی، هدف آن کاربردی و از نظر راهبرد استقرایی است. متد آن توصیفی- تحلیلی و از شاخه مطالعه موردی انتخاب شده است. روش تجزیه و تحلیل داده های کیفی در این تحقیق با جستجوی ادبیات، بررسی متون و نوشته های مختلف، مشورت با اساتید و صاحبنظران و داده ها بر اساس مشاهده گردآوری، تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری گردید و از نتایج آن در تصمیمات آتی و برنامه ریزی استفاده می شود.

    یافته ها

    در حال حاضر صرفا تعداد معدودی از آن در ایران و در زیستگاه های پراکنده وجود دارد و مقابله با انقراض آن به چالشی ملی و بین المللی تبدیل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، تصمیم اتخاذ شده منجر به زادآوری این گونه حیات وحش در شرایط اسارت گردید و برای بهبود وضعیت، تصمیمات راهبردی سازمان موثر خواهد بود. استفاده از اطلاعات استراتژیک در فرآیند تصمیم گیری حوزه محیط زیست ضروری است. فقدان اطلاعات استراتژیک تصمیم گیرندگان این گونه حیات وحش نمی توانند شناختی از مشکل پیش روی به دست آورند و تصویری از راه حل بدیل را به طور واضح ترسیم کنند. در این صورت انتخاب درست از بین این راه حل ها نیز ممکن نبوده است و اجرای گزینه نهایی با مشکلات و چالش های جدی روبرو گشته است. در این راستا تصمیمات استراتژیک بهنگام از آسیب وارده به این گونه در معرض خطر انقراض که در راس هرم زنجیره غذایی قراردارد پیشگیری می نماید و باعث حفظ ژنتیک این گونه ارزشمند می گردد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، تصمیم گیری استراتژیک، محیط زیست، تنوع زیستی، یوزپلنگ آسیایی
  • اسفندیار محمدی *، مرجان اروانه صفحات 83-96
    زمینه و هدف

    با اهمیت یافتن مسایل محیط زیستی، اکثر بانک ها تلاش می کنند با برنامه ریزی صحیح و به کارگیری روش مناسب، نه تنها به اهداف اقتصادی خود دست یابند، بلکه آسیب های محیط زیستی را نیز به حداقل ممکن برسانند. از این رو مفهوم بانک داری سبز در نظام بانک داری با هدف حمایت از محیط زیست و توسعه پایدار ظهور پیدا کرده است. نظر به اهمیت موضوع، در مقاله حاضر تاثیر اقدامات بانک داری سبز بر عملکرد محیط زیستی بانک بررسی شده است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و بازه زمانی جمع آوری داده ها نیز در زمره تحقیقات پیمایش مقطعی قرار داردکه در سال 98 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان بانک های دولتی شهرستان خرم آباد هستند که با استفاده از روش نمونه گیری نمونه های در دسترس تعداد 242 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه استاندارد استفاده شده که روایی آن از طریق روایی محتوایی و روایی سازه اعتبارسنجی شده است. مقدار آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تمامی ابعاد پرسشنامه بزرگتر از 7/0 بدست آمده و تایید شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق، بیانگر این است که بین اقدامات بانک داری سبز شامل: فعالیت های کارکنان، عملیات روزانه، فعالیت های مشتری محور و سیاست بانکی و عملکرد محیط زیستی بانک همبستگی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تحلیل یافته ها نتیجه گیری می شود که اجرای بانکداری سبز در بانکهای دولتی شهرستان خرم آباد بر عملکرد محیط زیست بانک اثر مثبت دارد .

    کلیدواژگان: بانک داری سبز، عملکرد محیط زیستی، سیاست بانکی، شهرستان خرم آباد
  • میثم نوروزی *، مهدی اسکندری خوشگو صفحات 97-108

    دعاوی داخلی تغییرات آب وهوایی در سرتاسر جهان رو به افزایش است تا جایی که تبدیل به یک پدیده فراملی با اهمیت روزافزون شده است. در سطح بین المللی، توافقنامه پاریس، اگرچه هنوز در مراحل اولیه است، اما به عنوان عنصر اصلی چارچوب حاکمیت تغییرات آب وهوا نقشی بسیار اساسی ایفا می کند. این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی صورت گرفته، تلاش نموده است تا با بررسی رابطه مبهم بین شکایات داخلی در تغییر اقلیم و توافقنامه پاریس، به این پرسش اساسی پاسخ دهد که حقوق بین الملل، چه رویکردی را درخصوص میزان اثربخشی توافقنامه پاریس در دعاوی داخلی تغییرات آب وهوایی اتخاذ نموده است؟ نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که تعامل پویا بین دعاوی قضایی داخلی و توافقنامه پاریس ممکن است کارایی کلی هر دو رژیم را بهبود بخشد. به عبارت دیگر از یک سو، بررسی ساختار و مفاد قرارداد پاریس مسیرهایی را نشان می دهد که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند یا می توانند در دعاوی قضایی بیشتر مورد بررسی قرار گیرند و از سوی دیگر، دعاوی قضایی می توانند به توافقنامه پاریس با توجه به اجرا و پیشرفت به سوی اهداف کلی کمک کرده و مکمل آن باشند. بنابراین ممکن است بیش از یک دیدگاه در مورد قانون تغییرات آب وهوا ارائه شود. ازآنجایی که این قانون در سطوح مختلف عمل می کند، رویکرد «مشترک» پیشنهادی، به پیامدهای حمایت متقابل یا به مکمل بودن ابزارهای قانونی مربوط می شود.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، تغییرات آب وهوایی، توافقنامه پاریس، دادگاه های ملی، دعاوی حقوقی داخلی
  • هما پورحسینی، مریم امیدی نجف آبادی *، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 109-121
    زمینه و هدف

    خشکسالی پدیده ایست اجتناب ناپذیر که به عنوان یکی از بلایای طبیعی شناخته می شود. کشور ایران هم در طول تاریخ از این آسیب در امان نبوده است. در تحقیق حاضر هدف شناخت مدیریت خشکسالی و ارائه راهکارهایی برای مقابله با خشکسالی می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ نحوه گرداوری داده ها توصیفی غیرازمایشی و همبستگی می باشد. ابتدا شاخص های فردی، اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، فنی و سیاستگذاری در روستاهای شهرستان اردکان که بیشترین مقدار خشکسالی را داشته اند بررسی شد. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان شهرستان اردکان هستند (3130 =N) که از این میزان 418 نمونه طبق روش نمونه گیری کوکران برای جمع آوری اطلاعات مورد سنجش از طریق پرسشنامه قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که در مجموع چهار متغیر وارد شده در معادله (اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، آموزشی ترویجی، سیاست گذاری) توانسته اند که 3/65 درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته (مدیریت خشکسالی) را تبیین نمایند که در این میان شاخص اجتماعی و فرهنگی 1/46 درصد از تغییرات متغیر وابسته را به خود اختصاص داد و به عنوان تاثیرگذارترین شاخص در این پژوهش مطرح شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در زمینه شاخص اجتماعی و فرهنگی در جهت مدیریت خشکسالی پیشنهادت می شود که با ترویج فرهنگ استفاده از آب و استفاده از ابزار فرهنگی و تبلیغی در زمان بروز خشکسالی در بین کشاورزان و همچنین فراهم آوردن شرایط برای در اختیار قرار دادن بهتر اطلاعات مدیریت خشکسالی به روستاییان توسط راه های ارتباطی به مدیریت هرچه بهتر خشکسالی کمک کنند.

    کلیدواژگان: شاخص های اجتماعی- فرهنگی، شاخص های اقتصادی، عامل فنی، رگرسیون گام به گام
  • مونا کریمی اصل، اکرم الملوک لاهیجانیان *، معصومه شجاعی صفحات 123-134
    زمینه و هدف

    دانشگاه ها همانند صنایع در آلودگی های محیط زیستی نقش دارند. به همین علت بایستی به کمک استانداردهایی مشابه صنایع، به پناهگاهی امن برای سلامتی انسان تبدیل شوند.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با هدف مشخص نمودن عوامل و فاکتورهای محیط زیستی و اولویت بندی آن ها، ملزم به شناسایی مجموعه ای از عوامل کلیدی در پیاده سازی سیستم مدیریت محیط زیستی در دانشگاه ها بوده است.

    یافته ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 15 نفر از خبرگان دانشگاهی با مدرک دکتری در زمینه محیط زیست می باشند. که به روش غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. با استفاده از نظر خبرگان 5 معیار اصلی و 26 زیر معیار، شناسایی و سپس پرسشنامه مقایسات زوجی طراحی گردید. و برای پاسخ دهی به فرضیه ها و محاسبه اوزان از روش AHP و نرم افزار Expert choice بهره گرفته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات، فرضیه های "صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا از عوامل موثر بر EMS هستند"، "خط مشی دانشگاه و تعهد مدیریت از عوامل موثر بر EMS هستند"، "معیارهای موثر بر سیستم مدیریت محیط زیستی در دانشگاه ها دارای رتبه بندی متفاوتی هستند" و "زیر معیارهای، معیار آموزش و فرهنگ سازی در راستای سیستم مدیریت محیط زیستی در دانشگاه ها اولویت بندی متفاوتی دارند" اثبات گردید. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که معیار " تخصیص اعتبارات و بودجه"، "زیر ساخت ها"، " آموزش و فرهنگ سازی"، " اقدامات بهبود وضع محیط زیست" و "ساختمان ها و محوطه" برای پیاده سازی سیستم مدیریت محیط زیستی به ترتیب دارای اولویت هستند.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت محیط زیست، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، دانشگاه ها، اولویت های محیط زیستی
  • علیرضا صحرائیان جهرمی، جلیل ایمانی هرسینی *، حمیدرضا رضایی صفحات 135-148
    زمینه و هدف

    تشی به عنوان بزرگ ترین جونده ایران در سالیان اخیر دچار تعارضاتی با انسان در خصوص تخریب باغات و محصولات کشاورزی و نیز بروز تلفات به واسطه شکار غیرمجاز و استفاده از سموم شیمیایی شده است و با این وجود اطلاعات کار آمدی که زمینه ایجاد برنامه مدیریتی و حفاظتی برای این گونه را فراهم کند وجود ندارد، به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی ساختار و تنوع ژنتیکی تشی در زیستگاه های استان فارس به انجام رسید.

    روش بررسی

    15 نمونه تیغ و بافت از این گونه در زیستگاه های استان فارس جمع آوری شد. پس از استخراج DNA، ژن سیتوکروم بی میتوکندریایی در 13 نمونه توسط واکنش زنجیره ای پلی مراز، تکثیر و 912 جفت نوکلئوتید از این ژن برای هر نمونه توالی یابی و ویرایش شد.

    یافته ها

    براساس درخت تبارشناسی ترسیم شده با بیشینه احتمال، تمامی نمونه های مورد مطالعه مربوط به یک شاخه و از گونه Hystrix indica هستند. در بین نمونه های مورد بررسی تنها دو هاپلوتایپ متفاوت شناسایی و تنوع هاپلوتایپی برابر با 282/0 و تنوع نوکلئوتیدی 00029/0 برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده میزان تنوع هاپلوتایپی تشی در استان فارس پایین بوده براین اساس پیشنهاد می-شود ضمن انجام مطالعات جمعیت شناختی با تدوین برنامه مدیریتی و حفاظتی برای این گونه، از بحران های بیشتر محیط زیستی مرتبط با آن نظیر اختلال در زنجیره غذایی جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: استان فارس، تشی، تبارشناسی، تنوع ژنتیکی، سیتوکروم بی
|
  • Sorour Shafieinejad, Fateme Poodat, Forouzan Farrokhian * Pages 1-13
    Background and Objective

    Uncontrolled urban expansion leads to fragmentation and isolation of native vegetation that are surrounded by built environment. Nevertheless, urban green patches with suitable condition are still able to serve as a connected network to support biological diversity and enhance the ecological functioning of landscape. This research aims to study the value of green spaces, in maintenance of connectivity of the urban green network of Ahvaz and applying the results in urben green patches planning.

    Material and Methodology

    The method is through modelling and studying the case study of ahvaz metropolis. Also the landscape ecological approach and a network analysis is used. To determine a network, all green patches in Ahvaz landscape, both in the public and private were incorporated due to their habitat values in nesting native animal species. Landscape network is modelled based on Graph Theory and using IIC metric and the network connectivity and the importance of nodes were assessed. Also, patches are prioritized based on their importance.

    Findings

    Resaults revealed the largest patches are of higher priority that are the farms in 4th and 5th district and a large urban park in 3rd district. Indeed, the most valuable patches are located in a linear pattern along the river path.

    Discussion and Conclusion

    Accurate identification of ecological valuable patches assist the targeted increases in per capita green space and suitable distribution of green spaces within the city of Ahvaz, in particular, those districts that suffer from the low per capita of green patches, which leads to effective enhancement and conservation of most important green spaces.

    Keywords: Green spaces network, ecological conservation, urban landscape, conservation prioritization, Ahvaz
  • Toktam Hanaee*, Elnaz Khalili Pages 15-33
    Backgeround and Objective

    Sustainable urban landscapes affect the psychological well-being of citizens, and the characteristics of the sustainable landscape in the context of ecological parks are very important due to the citizens' welcome to the parks while protecting native plant and wildlife species and promoting human values and vitality in a recreational environment. The purpose of this study is to identify the effects of eco-park indicators on sustainable urban landscapes..

    Material and Methodology

    This research is analytical-descriptive with a practical purpose and a statistical population. According to the target group of experts in the field of landscape and green space in Mashhad, 28 people have been selected by the counting method. Prioritization of research variables and significant relationships between them were performed by a T-test with SPSS software and Smart PLS.The indicators of eco-parks in these parks are poorly evaluated, and these two parks still face construction challenges in the natural texture of the mountains, but the indicators have a higher score than the mountain park due to the use of a less intact mountainous area and more citizens' knowledge of Sun Park.

    Discussion and Conclusions

    Eco-park indicators are effective in sustainable urban landscapes. Among the various factors, environmental and functional factors have a higher score, and a component of ecological integration means maintaining a stable and diverse structure of different species with a higher score among environmental factors.

    Keywords: Eco-Park, Mashhad, Urban landscape, Ecological integrity
  • Laleh Ghafghazi, Lobat Taghavi * Pages 35-48
    Background and Objective

    Dry anaerobic digestion is a cost-effective method to purify and recover agricultural waste. Agricultural production statistics (over 128 million tonnes in 2019-2020) and its consequent high waste production (38 million tonnes per year) indicate the need for optimal disposal of this biomass. The purpose of article is identification and compare dry anaerobic digesters for optimal management of agricultural waste disposal in Iran.

    Material and Methodology

    This article is the result of several internal and foreign online sources: Google Scholar, Science Direct, Research Gate, and publishers Elsevier, Springer, Frontiers, and Civilica with the keywords of agricultural waste, biogas, and dry anaerobic digestion.

    Findings

    The results of the study show that good performance, low-cost energy, and maintenance are the benefits of mesophilic temperature conditions in dry anaerobic plants. Hydraulic retention times varied from 20 to 35 days, with mean total solids above 15% and mean methane percent at 55%. Batch digesters are a relatively simple and acceptable technology for disposal of agricultural waste but sustainability of biogas supply can be easier with continuous reactors, despite the high need for maintenance and management.

    Disscusion and Conclusion

    This technology, for its efficiency and flexibility, is essential for the high utilization of agricultural waste, and sustainable development of biogas. Appropriate technology to increase biogas productivity is suggested, by considering geographical features, production tonnage, and characteristics of agricultural waste. The batch anaerobic process in provinces of Iran that have smaller-scale agricultural activities is more effective than continuous digestion.

    Keywords: Agricultural Waste, Biogas, Dry Anaerobic Digestion, Batch Anaerobic Digestion, Continuous Anaerobic Digestion
  • Mohammad Mahdi Karimi, Rasoul Sanavifard *, Aliasghar Eyvaziheshmat, Mostafa Khajeh Pages 49-63
    Background and Objective

    In terms of meaning, green sustainable development, global partnership for the continuity and dynamics of economic growth; Social justice and preservation and renewal of environmental capacities shines not only for the present but also for future generations and shows a kind of comprehensive view and commitment of all to improve the common future of mankind in all fields such as rural green businesses. The purpose of this research is Appraisal the quality of the gap between the current situation and the desired sustainability of industrial marketing of rural green businesses.

    Material and Methodology

    In this research, factors and components were identified by Delphi method with the participation of 10 specialized experts in the field of rural businesses, and then the indicators were categorized using the PESTEL method. Then, the gap quality between the current and desired conditions was drawn and the factors and indicators were ranked through the IP matrix.

    Findings

    The findings of the research showed that legal, economic and technological factors respectively play the greatest role in the gap in the status of rural businesses. Also, among the components, social security laws for home businesses, guaranteeing government agencies, and integrated mentality of electronic businesses, liquidity, water supply and investment respectively had a greater impact on creating a gap. The IP matrix showed that there are 14 components with high performance and importance that should be continued.

    Discussion and Conclusion

    The obtained results are an indication of the fact that rural development policies should include the contribution of agriculture, both in order to improve farm activities and in support of ancillary services, to ensure sustainable development in order to promote green businesses in the regions. Use rural. Therefore, the policy makers of this field should codify flexible laws in the field of agricultural reforms so that rural development in the field of green business is the basis for the social and political stability of these areas in the country.

    Keywords: Sustainability, Industrial Marketing, Rural Green Businesses
  • shahram shiranzaei, Dordaneh Aghajani Pages 65-81
    Background and objective

    Among the decisions, strategic decision-making is considered as the most valid, because such decisions are aimed at the future and the highest goal of the organization and due to the long term, they are adopted in conditions of lack of collective memory and with uncertain knowledge. In fact, the success or failure of any organization depends a lot on the strategic decisions of senior managers in that organization. Empirical findings and analyzes emphasize that strategic decisions are very important due to the effect of guiding and guiding organizational behaviors. Today, strategic decision-making is very important to prevent the spread of environmental disasters and the extinction of certain species of wildlife. The purpose of this research is to investigate strategic decision-making in the field of biodiversity and protection of the endangered Asiatic cheetah.

    Material & Methodology

    The philosophy of this research is positivism with an inductive approach. In terms of the nature of research is qualitative and descriptive-analytical and chosen from the branch of case study. The method of qualitative data analysis in this research was by searching the literature, reviewing various texts and writings, consulting with professors and experts, the data was collected and analyzed based on observation, and conclusions were drawn from the results in future decisions and plans

    Finding

    Currently, there are only a few of them in Iran and in scattered habitats, and dealing with its extinction has become a national and international challenge.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results of the research, the decision taken led to the reproduction of this type of wildlife in captivity and the strategic decisions of the organization will be effective to improve the conditions. It is necessary to use strategic information in the decision-making process of the environment. Lack of strategic information Decision makers of such wildlife cannot gain an understanding of the problem at hand and draw a clear picture of an alternative solution. In this case, it was not possible to make the right choice among these solutions, and the implementation of the final option faced serious problems and challenges. In this regard, timely strategic decisions prevent damage to this endangered species, which is at the top of the food chain pyramid, and preserve the genetics of this valuable species.

    Keywords: Decision, Strategic Decision making, Environment, Biodiversity, Asiatic cheetah
  • esfandyar mohammadi *, marjan arvaneh Pages 83-96
    Background and Objective

    as environmental issues become more important in recent years, most banks are trying to achieve not only their economic goals, but also minimize the environmental damage by proper planning and application of appropriate methods. Hence, the concept of green banking has emerged in the banking system with the aim of protecting the environment and sustainable development. Due to the importance of the issue, in the present article, the impact of green banking measures on the environmental performance of the bank has been investigated.

    Material and Methodology

    the present study is a cross-sectional survey in terms of practical purpose and method and time frame of data collection. The statistical population of this study is the experts of state-owned banks in Khorramabad city, of which 242 people were selected as a sample using random sampling method. In this study, a standard questionnaire was used, the validity of which was validated through content validity and construct validity. Cronbach's alpha value and combined reliability of all dimensions of the larger questionnaire were obtained from 0.7. Which is approved. the collected data were analyzed using SPSS and LISREL statistical software.

    Findings

    Findings indicate that green banking practices include: daily actions, customer oriented activities and bank’s policy have a significant impact on the environmental performance of the bank.

    Discussion and Conclusion

    according to research finding, it has been conclouded that green banking in governmental banks in Khortamabad conty has positive impact on environmental performance.

    Keywords: Green Banking, Environmental Performance, Banking Policy, Khorramabad County
  • meisam norouzi *, mehdi eskandari khoshguo Pages 97-108

    DThe present study was conducted with the aim of modeling energy consumption in the main building of Tehran Municipality, District 5, and in order to determine the type and manner of energy consumption. Design Builder software was used for modeling. The four modeling scenarios were the current state, the use of a movable canopy, the use of a photovoltaic panel, and the combined state. The results showed that the penetration air load coefficient is equal to 3132.5 W/K. Most of the heat received from the sun's heat comes from incoming radiation from the windows of the building. Red and blue are also related to the perceived load of heating and cooling of the building. The highest heat dissipation in cold seasons is related to the roof and glass of the building. Brightness is 54% of the points in the standard range, 2% of the points have more brightness than the standard and 44% of the points have less than the standard brightness. As can be deduced from the available results, the lighting condition (based on the installed capacity per unit area) of this building is higher than the world standards, which can be reduced to some extent without affecting the indoor comfort conditions. According to studies, the shortcomings of the building are significant from an energy perspective. So that the average heat transfer coefficient of the walls is 2.5 times the standard value of topic 19 and the average heat transfer coefficient of the windows is 1.7 times the standard value of topic 19. Also, the average ceiling heat transfer coefficient is 2.2 times the standard value of topic 19. By using smart canopies, the cooling and heating energy has been reduced by 12% compared to the building in the ground state. On the other hand, based on the modeling, it is determined that the total electricity consumption of the building during a year is 1074146 kWh that the panels can produce 88437 kWh during the year. Accordingly, the panels are capable of generating 15/3% of the building's electricity needs.

    Keywords: energy efficiency, consumption modeling, energy consumption index, movable canopy, photovoltaic panel
  • Homa Poorhosseini, Maryam Omidi Najafabadi *, seyed jamal farajollah hosseini Pages 109-121
    Background and Objective

    Drought is an inevitable phenomenon known as a natural disaster. Iran has not been immune to this damage in history.

    Material and Methodology

    The purpose of this study is to identify drought management and thus provide solutions to drought management. At first, individual, social, economic, educational, technical and policy indicators were surveyed in villages of Ardakan city with the highest drought. The statistical population of this research is Ardakan farmers (N=3130), of which 418 samples were collected by Cochran sampling method for collecting information through a questionnaire. A questionnaire was used to collect the data and for its reliability, the preliminary test was confirmed by completing 30 questionnaires and the Cronbach's alpha coefficient for its different parts was calculated to be between 0.702 and 0.805.

    Findings

    The results of stepwise regression analysis indicate that social and cultural indicators explain 46.1 percent of variance dependent changes (drought management) and have been considered as the most influential indicator in this research.

    Disscusion and Conclusion

    In the field of social and cultural indicators in the direction of drought management, it is suggested that by promoting the culture of using water and using cultural and promotional tools during drought among farmers and also providing conditions for providing better drought management information to the villagers Help manage the drought as best as possible through communication channels.

    Keywords: Social-cultural Indicators, Economic Indicators, Technical factor, Stepwise Regression
  • Mona Karimiasl, Akramolmolok Lahijanian *, Masoumeh Shojaee Pages 123-134
    Background and Objective

    Universities and industries play a role in the environmental environment. For this reason, with the help of similar industry standards, they should become a safe haven for human health.

    Material and Methodology

    The aim of this study was to identify environmental factors and factors and prioritize them, to identify a set of key factors in the implementation of environmental management system in universities.

    Findings

    Using the opinion of experts, 5 main indicators and 26 sub indicators were identified and pairwise comparison questionnaire was designed. The statistical population of the present study includes 15 university experts with a doctorate in the field of environment. Which were targeted non-randomly. Also, to answer the hypotheses and calculate the weights, AHP method and Expert choice software have been used.

    Discussion and Conclusion

    After analyzing the data, the hypotheses "Energy saving and air reduction are factors on EMS","University policy and management review are factors on EMS", " Criteria are factors affecting EMS". "The environmental management system in universities has different ranking "and" sub-qualities of education and culture in the environmental management system in universities have different priorities. "The results of this study show that" the allocation of funds And "budget","infrastructure", "education and culture", "improving the improvement of the environment "and" buildings and environment" to implement the environment the management system, respectively have priority.

    Keywords: Environmental management system, hierarchical analysis process, universities, environmental priorities
  • AliReza Sahraeian Jahromi, Jalil Imani Harsini *, Hamidreza rezaei Pages 135-148
    Background and Objective

    In recent years, Hystrix indica as the biggest rodent in Iran has been in conflict with humans regarding the destruction of gardens and agricultural products, and the population of this species has been decreased due to illegal hunting and the use of pesticides and chemical poisons. Meanwhile there is not effective information which provide the possibility of developing a management and conservation plan for this species, so the aim of this study is to investigate the structure and genetic diversity of Hystrix indica in Fars province habitats.

    Material and Methodology

    15 quill and tissue samples of this species were collected in the Fars province habitats. After DNA extraction, mitochondrial cytochrome b gene was amplified in 13 samples by polymerase chain reaction and 912 nucleotide pairs of this gene were sequenced and edited for each sample.

    Findings

    Based on the Maximum Likelihood Estimation of Phylogenetic Tree, all the studied samples are related to the same clade and belong to Hystrix indica species. Among the studied samples, only two different haplotypes were identified and the haplotype diversity was equal to 0.282 and the nucleotide diversity was estimated to be 0.00029.

    Discussion and Conclusion

    the results showed that haplotype diversity of Hystrix indica is low in Fars province, so it is suggested to avoid further environmental crises like disruption of its food chain, while conducting demographic studies in order to develop a conservation and management plan for this species.

    Keywords: Hystrix indica, Phylogenetics, genetic diversity, cytochrome B, Fars province